ArvoPelttari

Sukupuolijaon ytimessä: Juoppo vai melkein-ministeri

  • Sukupuolijaon ytimessä: Juoppo vai melkein-ministeri

Kuuntelin Ylen Puheen aamussa Elina Multasen haastattelua feminismistä.

En pidä itseäni varsinaisesti minään miesasiamiehenä, mutta valitettavasti radio-ohjelma oli varmaan naisten tasa-arvon kannalta vastaproduktiivinen; ainakin omalla kohdallani. Multanen nosti (kysyttäessä) esiin sellaisia epätasa-arvon kohtia kuin naisten pienempi prosentiaalinen osuus johtopaikoilla ja herkemmyys kieltäytyä ministerin työstä vanhemmuuteen vedoten.

Nämä ovat siis naisten ongelmia. Miesten ongelmia ovat juoppous, syrjäytyminen, lyhyempi elinajanodote, huonompi sopeutuvuus kouluun, jne. Hiljattain oli myös tapaus, jossa eräs ohjelmistofirma haki 20 naista koodauspuuhiin - tulkittiin tasa-arvoasiaksi.

 
Huomaatte siis ongelman: Hyvinmenestyville naisille järjestetään erityisiä korkean teknologian hankkeita - poikapedagogiikkaa ei ole vieläkään. Naisille pohditaan kiintiöitä yritysten hallituksiin - miesten alkoholismia ja asunnottomuutta ei pidetä tasa-arvo-ongelmana.

Neutraalia kuulijaa alkaa kiukuttaa.  Ymmärrän, ettei miesten asia ole varsinaisesti UNWomenin asia, mutta voisin melkein neuvoa feministejä huomioimaan epätasapainon, ettette lyö omaan nilkkaanne. Olkaa edes ovelampia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

1900-luvun alussa Suomessa vallitsivat tiukat sosiaaliset normit, jotka kielsivät naisia juomasta alkoholijuomia. Naisten juomista ei yksinkertaisesti sallittu, kun taas miehille juopottelu oli sosiaalisesti melko hyväksyttyä. Tämä myös johti siihen, että naiset eivät juoneet alkoholia.

Mutta miten on tänä päivänä? Naiset juovat vain 20 % kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista. Mistä tämä kertoo? Se kertoo siitä, että naisille ei anneta samaa vapautta juoda alkoholia, kuin miehille. Naisten alkoholin käyttöä rajoitetaan monin verroin enemmän, kuin misten alkoholin käyttöä.
Nainen ei voisi esmierkiksi missään nimessä laittaa itsestään blogin henkilökuvaksi kuvaa, jossa hän puhaltaa alkometriin. Voisi joutua mm. esimiehen puhutteluun työpaikallaan.

Naisten alkoholin käytön rajoittaminen on kielteinen rajoite. Siinä aivan selvästi rajoitetaan naisten oikeutta valita vapaasti yhteiskunnassa. Yleenäs tällaista kielteistä kieltoa nimitetään vallankäytöksi ja sortamiseksi. Sitä se onkin. Se on samanlaista naisten vapauden rajoittamista, kuin naisten seksuaalisuuden rajoittaminen. Tunnettuahan on myös se, että naisten seksuaalisuutta rajoitetaan negatiivisesti enemmän yhteiskunnassa, kuin miesten seksuaalisuutta. Esimerkiksi lesbot kokevat omaa seksuaalisuuttaan rajoittavan paneen monin verroin voimakkaampana, kuin homomiehet.

Tuli tuosta juoppoudesta mieleen.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

On ehkä hyvä muistaa yksi tasa-arvosääntö: Kaikki naisten ongelmat ovat yhteiskunnan patriarkaatin aiheuttamia ja siten tasa-arvoasioita. Kaikki miesten ongelmat ovat patriarkaattisten miesten itsensä aiheuttamia, joten ne eivät ole tasa-arvo-ongelmia.

Esimerkki: Tasa-arvoministeri Arhinmäen tilaisuudessa kysyttiin, onko poikien huono koulumenestys tasa-arvokysymys. Asiantuntija vastasi, että ei ole, sillä pojat itse vilkkaudellaan ja välinpitämättömyydellään läksyjä kohtaan tuottavat itselleen huonoja koulutodistuksia. Tasa-arvokysymys se ei siis ole.

Toimituksen poiminnat