ArvoPelttari

Öljy on liian halpaa

  • Fossiilisilla polttoaineilla mennään
    Fossiilisilla polttoaineilla mennään

Autoilevan (bensan)kuluttajan luulisi olevan innoissaan öljynhinnan laskusta. Halvasta hinnasta on tullut uusi normaali, ennkoivat muun muassa professori Dieter Helm ja Goldman Sachs. Minua suunta kuitenkin kylmää, vaikka taloyhtiö lämpiääkin öljykattilalla.

 

Väite, että laskeva öljyn hinta olisi merkki sen loppumisesta, kuulostaa arkijärkeen ensialkuun typerältä. Hinnan laskevalle trendille on kuitenkin olemassa selityksiä: 

Investointikulujen leikkaus: Jo markkinalogiikan mukaista on, että öljyn hinnan pudotessa investointeja ei kannata pitää samalla tasolla kuin korkean hintaodotteen aikana. Mutta kun tähän yhdistetään näkemys, että öljy-yhtiöt ovat vähentäneet investointeja ennakoivasti, koska tietävät hintakuvion ja ennen kaikkea EROEI-kuvion ja nousevien investointikulujen yhteisvaikutuksen. Markkinalogiikkaan myös kuuluu, että yhtiöiden tarkoitus on tehdä voittoa, ei tuottaa öljyä.

Verohelpotukset: Siinä missä Suomessa EK on löytänyt SSS-hallituksesta parhaan kaverin lisäosingoille, niin maailmalla öljy-yhtiöiden veroja painetaan alas ja tukia jaellaan niitäkin käsittämättömillä summilla.

QE:n vaikutukset: Koska halpaa öljyä (energiaa) ei ole ollut saatavilla, hinta on keinotekoisesti painettu alas finanssipolitiikan määrällisillä helpotuksilla (QE). Kalliiseen öljyyn ei ole varaa muuta kuin lainarahalla. Talouskasvu taas on sakannut siihen malliin, että öljyn hinta tuleekin sitä kautta alas. Tässä meillä käsissä laskevan lasikaton teoria mitä öljyn hintaan ja talouskasvuun tulee.

 

Eniten tässä kuitenkin huolettaa se, että öljyhuippu on sikäli ainakin totta, että uuden, hyödynnettävissä olevan energian tuottamiseen vaadittava energiamäärä (EROEI) on kasvussa ja lähestyy ykköstä. Kyse on siis siitä, että monta tynnyriä öljyä saamme maasta ylös, kun kulutamme yhden tynnyrin poraukseen, pumppuun ja pumppaamiseen. Öljyllä suhde oli joskus 1:100, nyt se on 1:15. Puu on 1:30, etanoli n. 1:2,5 ja uusiutuvat 1:10. Ydinvoimaloiden EROEI vaihtelee niin paljon, että mahdoton sanoa. Mutta selvää on, että jos ja kun öljyn tuotanto ei enää kasva, ei häkäpönttöautoille enää kohta naureskella. EROEI:n laskua vastaan ei ole kuin yksi taistelukeino: akkujen kehitys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Öljy yhtiö BP ilmoitti tänään Q3 osavuosikatsauksessaan, että sen kolmannen neljänneksen tuotto putosi 96 % vertailukaudesta 2014.

Tuotto jäi 46 miljoonaan dollariin, kun tuotto vertailukaudella 2014 oli 1 291 miljoonaa dollaria.

Tuotto on syntynyt Brent öljyn keskihinnan $50 mukaan kolmannella neljänneksellä.

Seurauksena öljyn hinnan pudotuksesta BP ilmoittaa joutuvansa leikkaamaan kustannuksiaan $6 miljardilla aina vuoteen 2017 ja myymään omaisuuttaan ensi vuonna $5 miljardilla.

Sama suuntaus on tietysti kaikilla öljy-yhtiöillä sekä öljyn ja kaasun tuottajilla ympäri maailmaa.

Tässä täytyy kysyä kuka hyötyy öljyn alhaisesta hinnasta ?

Ei kukaan, sillä öljyn halpa hinta tyrehdyttää investoinnit ympäri maailmaa muillakin aloilla kun öljystä riippuvaisilta.

Minun on vaikeaa edelleen uskoa, että kukaan tai missään haluataan tai voidaan tietoisesti painaa öljyn hintaa alas. Hinta määräytyy globaalissa markkinassa ja nyt ylituotanto on yli 2 milj/brl päivässä, öljytuotanto on huipussaan, öljyvarastot ovat ääriään myöten täynnä ja Iran on tulossa lisäämään ylituotantoa.

Öljyntuottajat pitävät kilpaa kiinni markkinaosuuksistaan eikä näillä näkymin kukaan ole halukas leikkaamaan omaa tuotantoaan. Sitä ei voi laskea tietoiseksi (ennalta sovituksi) toiminnaksi, vaan käynnissä on pudotuspeli.

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

USA:n öljyntuotannossa turvaudutaan jo pitkälti liuskeöljyyn jota ei voida porata perinteisesti maasta. Liuskeöljyn poraaminen vaatii vesisärötystä, joka on energiaintensiivinen ja vesi-intensiivinen menetelmä. Wikipedian mukaan vuonna 2013 vesisärötyksellä saatu öljy muodosti 43% maan öljyntuotannosta: https://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing...

Ongelmana ei ole pelkästään vaadittavat resurssit, vaan vesisärötys aiheuttaa myös pohjaveden pilaantumista ja jopa pieniä maanjäristyksiä.

Yhdysvalloissa on valtava potentiaali aurinkoenergian suhteen, mutta maan hallituksella ei näytä olevan haluja uudistaa energiajärjestelmää. Ilmeisesti EU:n on näytettävä esimerkkiä muulle maailmalle uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen suhteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

USA:n pankeilla on niin paljon liuskeöljyn poraajille myönnettyjä lainoja ettei sitä lähiaikoina lopeteta.

Toimituksen poiminnat