ArvoPelttari

Muunsukupuolisuus ja sen puolestapuhujat/loukkaantujat

  • Muunsukupuolisuus ja sen puolestapuhujat/loukkaantujat

Ylen Inhimillinen tekijä -ohjelmassa (1) käsiteltiin muunsukupuolisuutta kahden kokemusasiantuntijan ja yhden psykiatrin voimin. Aihe on tärkeä, sillä on hyvä nostaa tietoisuutta siitä, miten binäärinen sukupuolijaottelu ei sovellu kaikille. Persunuorten tyttö/poika -lippikset nevö forket! Miksikö aihe on tärkeä? Psykiatri Veronica Pimenoff kertoi, kuinka muunsukupuolisten kokema ahdistus ja itsemurhat ovat vähentyneet selvästi, kun he itse ja muut ihmiset ovat tulleet tietoisemmaksi ilmiöstä.

Sukupuolen korjaushoitoihin hakeutuminen on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti. Lähetteitä tutkimuksiin hoitoja varten kirjattiin vuonna 2013 lähes 300, kymmenen vuotta sitten noin 40. Syyksi tähän kasvuun esitetään tietoisuuden kasvua, ei ihmisten hämmennystä tai ilmiön lisääntymistä sinänsä. Wikipediasta löytyy linkki tutkimukseen, jossa kerrotaan 41 % transsukupuolisista yrittäneen itsemurhaa! (2)

Tästä syystä on annettava tunnustusta Pimenoffille ja erityisesti Niina Hartikaiselle eli rap-artisti Tero Heterolle mainiosta esiintymisestä. Niille jotka eivät ohjelmaa katso voisi kertoa esimerkiksi siitä kuinka Hartikainen suhtautuu neutraalisti omaan rooliinsa lasten parissa työskennellessä ja lasten 'ai jaa, jatketaan' -tyyppiseen suhtautumiseen hänen tilanteensa suhteen. Arvostin erityisesti hänen taitoaan kertoa asiasta kysyttäessä lapsen tasolle sopivalla tavalla.

Ikävä kyllä on sitten toisenlaista suhtautumista muunsukupuolisuuteen. Ja tässä kohtaa teen selväksi, että pahinta on tietysti syrjivä ja jopa vihamielinen käytös. Eihän siinä ole mitään epäselvää. Mutta seuraavaksi ikävimpänä suhtautumisena itse pidän puolestaloukkaantujien käytöstä, jotka katsovat asiakseen edustaa muunsukupuolisia - olivat he itse ryhmään kuuluvia tahi ei - ja tekevät sen sellaisella hyökkäävällä tavalla, joka on vahingollinen koko asialle. Ai kaipaatte esimerkkejä?

Laura Honkasalo kirjoitti kolumnin (3), jossa kolumnille kirjoitustyypillisellä tavalla hän tietysti kärjistää asiaansa, mutta keskeisesti hän julkituo havaintonsa, kuinka "keskiluokkaiset, (koulutetut) valkoiset naiset suuttuvat vähemmistöjen puolesta, koska ovat mielestään liian etuoikeutettuja." (Lisäys minun.) Lopputulos? Esimerkiksi Minja Koskela käy Honkasalon henkilön kimppuun. (4) Seuraavaksi Koskela sitten saattaakin mestauslavalle Anna Kontulan (5), kun tämä kertoo vaaliehdokkaina olevien miesten ja naisten tilastollisia eroja eikä huomioi siinä muunsukupuolisuutta. Meno sakenee Kontulan postauksen kommenttikentässä (7) ja Twitterissä (8) suorastaan absurdeihin sfääreihin. Kontula on nyt sitten transfoobikko.

Seikkailuni n+2 aallon feministien kuplissa ovat tuoneet eteeni sattumuksia, joissa biologisen sukupuolensa omakseen tuntevat eivät saa omia cissu-sanaa vaan se on varattu vähemmistöille halventavaan käyttöön. Käänteistä rasismia ei ole olemassa, ja ei, viitekehys on aina se, että etuoikeutettu on valkoinen lihaasyövä heteromies, aina, riippumatta kontekstista ja muista tekijöistä. Etuoikeutetuilla on väistämisvelvollisuus. Kokemusasiantuntija on aina oikeassa, ja mennään aina herkimmän loukkaantujan säännöillä. Ruben Stiller ei ole voinut olla havainnoimatta tätä kielenkäytön absurdiutta. (9) Vedonlyöntiä on käyty siitä, kuinka kauan muunsukupuolisia kuvaava muusu-termi nauttii poliittista korrektiutta. Samalta kalskahtava transu-sanan käyttö vaatii nykyisin trigger warningin. 

Minä kannatan täysin rinnoin toisen aallon feminismiä. Laura Honkasalon tavoin vierastan näitä seuraavia aaltoja. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä esimerkiksi Niina Hartikainen ajattelee näistä hänen itsejulistautuneista asianajajistaan? Musta orkidea -nimistä blogia (10) pitävä transsukupuolinen mies suhtautuu ainakin heihin suorastaan vihamielisesti. 

Kuten sanottua, muunsukupuolisten asian ajaminen on tärkeä asia. Samoin monet muut 3,4... aallon feminismin ajamat asiat ovat sinänsä ihan järkeviä ja kannatettavia, mutta nämä feministit eivät tee heidän tukemistaan kovinkaan helpoksi. Jos Anna Kontulasta saatiin vihollinen, voisi luulla, että heillä on tukijoita poishätisteltäväksi asti. En usko, että feministeillä on kiinnostusta kahdesta sentistäni, mutta jos meno alkaa muistuttaa maolaisten ja trotskilaisten välistä sotaa pythonimaisella tasolla (11) oikeaoppisuudesta, voisi olla peiliinkatsomisen paikka. Itse asiassa alkaa väkisinkin epäilyttää, että - ja nyt todellakin trigger warning - kyseessä on miesasiamiesten masinoimia trolleja, jotka vetävät loukkaantumisen ja puhdasoppisuuden överiksi tavalla, joka kääntyy itseään vastaan. Jos aikojen alussa kohdattujen sortorakenteiden ahdistamana naiset synnyttivät feminismin, niin nykyisin feminismi synnyttää (akateemisissa) naisissa ahdistusta tiesmiestä sortorakenteista.

Kun kerran transsukupuolisuus aiheuttaa tutkitusti merkittävästi ahdistusta jne, kannattaisi ehkä kovimpien poliittisen korrektiuden vaalijien ajatella, että tässä loukkaantujien joukossa, anteeksi vain, on merkittävä määrä eriasteisista mielenterveyshäiriöistä kärsiviä. Tämä on hyvä tiedostaa, jotta voidaan suhtautua järkevällä tavalla kaikkiin niihin vaatimuksiin oikeaoppisesta kielenkäytöstä ja loukkaantumisista. Kieli on yhteinen asia ja tuskin haluamme järjestää sen kaikkein kahjoimpien mielenterveyspotilaiden tavalla. Nythän on esitetty, että esimerkiksi kaikkiin teksteihin ja puheisiin pitäisi sisällyttää disclaimer siitä, miten taustaoletuksena tässä on tämän ja tuon marginaaliryhmän huomiointi tai huomiottajättäminen sillä ja tällä tavalla. Ihmisiä ei saisi olettaa miehiksi ja naisiksi tuosta vaan. Ruusujen jakaminen naistenpäivänä todennäköisesti loukkaa jotakuta, joka ei koe itseään naiseksi vaikka näyttäisi siltä. Näette absurdismin asteen. Feminismin neljännen asteen jedisoturit taas eivät näe ongelmana sitä, että cis-sukupuoliset loukkaantuvat, jos vähän jo viikseä puskevaa lottaa puhutellaan nais-oletettuna. Se on kuulemma cissuille oikein, jotta tunnistaisivat etuoikeutensa. Niinpä.

Tällainen paasaus pitäisi kai kiteyttää vielä tähän loppuun sopivaan taisteluhuutoon. Vaikka tolkun ihmistä vähän vierastankin, niin kuvittelisin Pimenoffin olleen oikeassa siitä, kuinka tiedon ja tietoisuuden lisääminen on nyt oikeaa politiikkaa. Minulla ei ole tietysti oikeutta sanoa, saako joku loukkaantua ja mistä. Toivoisin vain

Lähteet:

1) http://areena.yle.fi/1-3794723
2) https://fi.wikipedia.org/wiki/Transsukupuolisuus
3) https://anna.fi/kolumnit/laura-honkasalon-kolumni-huijarifeministi
4) http://www.lily.fi/blogit/bluestocking/neljannen-aallon-feministin-vasti...
5) http://www.lily.fi/blogit/bluestocking/anteeksipyytamisen-vaikeudesta
6) https://www.facebook.com/anna.kontula.1/posts/10155263105058701
7) https://www.facebook.com/anna.kontula.1/posts/10155263105058701?comment_...
8) https://twitter.com/aninen/status/846625097628766208
9) http://yle.fi/uutiset/3-7067140
10) http://mustaorkidea.blogspot.fi/

11) Life of brian: People's Front of Judea
11) https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kritiikki on paikallaan - poliittisessa ympäristössä keskustelu sukupuolten välisestä tasa-arvosta painottuu lähinnä historiallisista ja myös byrokraattisista (viralliset tilastot ja lakiin perustuvat viranomaistoimet noudattavat juridisen sukupuolimerkinän mukaista jaottelua) syistä edelleen mielipiteen vaihdoksi miesten ja naisten yhteiskunnallisista asemista. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien sisällyttäminen tavoitteellisen politiikan ytimeen yhdenvertaiesti lienee haasteellista etenkin, kun tasa-arvopoliittiset ohjelmat suunnitellaan mies/nainen-jaotteluun perustuvien tilastotietojen ja tutkimusten avulla...

Äskettäin julkaistussa Valtioneuvoston väliraportissa selonteosta naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta sukupuolivähemmistöt on huomioitu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien uudistamisen yhteydessä parantuneena syrjintäsuojana ja esitetään tavoitteeksi tiedontuotannon lisäämistä sukupuolen moninaisuudesta ja sukupuolivähemmistöistä. Siten voi olettaa, että jo lähivuosina sukupuolittuneiden ilmiöiden tilastollinen tarkastelu olisi sukupuolitietoisempaa kuten myös poliittiseen päätöksentekoon johtava keskustelukin...

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79290/Tasa-arvoselonteon%20väliraportti%202016%20ver4.pdf

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Olisit vain ottanut enemmän asiaa tuosta orkidean blogista. Siinä käsitellään sukupuolifriikkiydestä meuhkaamisen ilmiötä kenties kärjistyneimmässä muodossaan, joka minusta kuvaa myös maltillisempien muotojen sairautta. Jos haluaa asiaa kuulla, kannattaa kuunnella tuubista Joe Roganin show Prof. Jordan Petersonin kanssa.

Toimituksen poiminnat