ArvoPelttari

Kaikki blogit puheenaiheesta Individualismi

Ymmärsin miksi en pidä feminismistä

Asian ymmärtämiseen meni todella kauan aikaa. Jokin käytännön feminismissä hiersi minua senkin lisäksi, että sen syyttävä sormi osoitti joskus kummasti aivan väärään suuntaan. Vaikka olen tiennyt mitä pääosa nykyajan feministeistä ajaa ja mitä he ajattelevat, nyt ymmärsin mikä tarkkaan ottaen oli ongelma. Tämä teksti ei ole kuitenkaan tarkoitettu hyökkäykseksi feminismiä vastaan sen lopettamiseksi, vaan sen korjaamiseksi.

Kansallismielisten kapea valintojen konteksti

Kansallismielisyys, sellaisena myrkyllisenä ideologiana kuin se esiintyy monessa debatissa, on haitallista erityisesti yksilön hyvinvoinnille. Yksilöt muodostavat yhteisöjä, mutta tämän yksinkertaisen lähtökohdan kansallismieliset mielellään jättävät huomiota, koska yksilön oikeuksista ja vapauksista on vaikea konstruoida kansallismielistä ideologista propagandaa.

Meistä kaikista tuli yksilöitä

Monty Pythonin elokuvassa Brianin elämä on sketsi, jossa erehdyksessä vapahtajaksi luultu Brian kertoo seuraajilleen, kuinka he ovat kaikki yksilöitä ja kuinka he kaikki ovat erilaisia. Seuraajajoukko toistaa yhteen ääneen: ”Me olemme kaikki yksilöitä.” ja niin edelleen.

 

Itseensä tyytyväinen ihminen on vihollinen numero yksi

YLE julkaisi 15.1.2017 mainion jutun otsikolla Miksi olemme niin julmetun tyytymättömiä painoomme? – Psykologi: "Länsimainen kauneuskäsitys yhä epärealistisempi". Jutussa kerrotaan, kuinka valtaosa suomalaisista naisista ja miehistä haluaa laihtua. Psykologi Susanna Anglé huomauttaa, että kyselyn tulos heijastaa myös nykypäivää: suomalaisista miehistä kun noin kaksi kolmasosaa ja naisista noin puolet on ylipainoisia.

PewDiePie ja suomalainen yksinyrittämisen illuusio

Manageri(t), agentuuri(t), tuottaja(t) tai edes tuotantotiimit(t) eivät löydy Uusi Suomi -blogin pitkästä asiasanojen listasta. Odotin kyllä, että ne eivät olisi kovin kiintoisia puheenaiheita suomalaisessa talouskeskustelussa.

Menestyminen kuitenkin usein edellyttää jotain ihan muuta kuin pelkkää yksinyrittämisen sisua. Bändi tarvitsee managerin, albumi tarvitsee tuottajan. Kirjailija tarvitsee toimitusapua ja kirja markkinointia.

Individualismin onttous

Nyky-yhteiskuntamme on sallinut meille ennenäkemättömän vapauden, varauden ja mahdollisuudet. Minulle se on sallinut mahdollisuuden mm. hankkia tuplatutkinto ja reissata yhteensä 40:een eri maahan, mikä on rikastuttanut elämääni monin tavoin ja josta olen kiitollinen. Tähän  isovanhimmillani ja heidän esi-isillään ei ollut edes mahdollisuutta. Toisaalta se on johtanut yhteiskunnan atomisoitumiseen, mikä johtaa moniin sivuvaikutuksiin, jotka eivät välttämättä ole itsestäänselviä ilman tarkempaa analyysiä.   

Hyvää ja myrkyllistä uutta vuotta kaikille!

Yle uutisoi viime vuoden viimeisinä päivinä psykologin suulla, kuinka ”myrkyllisen ihmisen lähipiiristä tulisi paeta". Täytyi ihan hieraista silmiäni, sillä en meinannut uskoa lukevani Ylen uutista. Yleensä tällaiset artikkelit löytyvät iltapäivälehdistä. Ei Ylekään toki ole aina mikään neutraaliuden multihuipentuma, mutta lähtökohtaisesti odotan siltä kuitenkin enemmän tasoa ja harkintaa.

Ääriliberalismi johtaa eriskuntaan

Ääriliberalismi perustuu ääri-individualimin. Siinä ylikorostetaan yksilönvapauksia tavalla, joka ei ainoastaan loukkaa muiden yksilöiden oikeuksia, vaan ennen muuta koko yhteiskunnan etua. Se on vastuutonta vapautta, joka johtaa yhteiskunnan pirstoutumiseen.

Kun yhteisestä edusta ja sen tavoittelusta luovutaan, politiikasta muodostuu etujen, erioikeuksien ja -vapauksien vaatimista yksittäisille ryhmille. Tämä kasvattaa epäluuloja ja raja-aitoja ihmisten ja ihmisryhmien välille. Johdonmukaisesti seurauksena tästä on petojen yhteiskunta - eriskunta!

Yksilökeskeisyyttä ihannoivan yhteiskunnan mädät hedelmät

Kaksivuotias tyttö oli harhaillut vilkasliikenteisellä tiellä. Autoilijat tyytyivät tööttäilemään eikä kukaan pysähtynyt auttamaan. Onneksi läheisestä kerrostalosta saapui nainen pelastamaan pienen pelokkaan tytön.

Ystäväni oli bussimatkalla, kun tuntematon mies sai sairauskohtauksen. Bussikuskin lisäksi kukaan muu ei auttanut ystävääni, vaikka hän koitti pyytää apua. Ihmiset käänsivät tylysti katseensa toiseen suuntaan. Mies kuoli lukuisista elvytysyrityksistä huolimatta.

Neofeodalismin synkkä tulevaisuus

Neofeodalistinen dystopia on polku, jota en halua kulkea. Vain välittämisen yhteiskunta on seuraamisen arvoinen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä