ArvoPelttari

Kaikki blogit puheenaiheesta Logiikka

Uusia ideoita: Jyrki Katainen luopumassa markkinataloudesta?

EU:n kilpailukykyasioistakin vastannut pian Sitraan siirtyvä komissaari Jyrki Katainen jysäytti varsinaisen uutispommin ilmoittamalla haluavansa muuttaa markkinatalouden joksikin muuksi. Katainen: ”Hirveän vahva fiilis, että haluan muuttaa maailmaa markkinatalouden keinoin, mutta se tarkoittaa myös, että markkinatalouden logiikkaa täytyy muuttaa.”

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006192311.html

Arvot ja aksioomat

EU:n perustamissopimuksessa säädetään unionin olevan perustetun joukolle arvoja, joita siinä luetellaan: ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Mutta miten juuri tähän arvoluetteloon on päädytty ja mitä loppujen lopuksi koko termillä ”arvo” tarkoitetaan? Tai ehkä olisi täsmällisempää kysyä, onko olemassa mitään kaikkien tai edes jotakuinkin kaikkien hyväksymää yhteistä käsitystä saati määritelmää ”arvolle”, ainakaan yhteiskunnallis/filosofisessa mielessä.

Elokuvasäätiön sovinismi

Kyrpii avautua tämmöisestä aiheesta, mutta kun Yle Puhetta kuuntelin, niin Nosto-ohjelmassa toimittaja ajoi Selma Vilhusen feministikantoja kuin käärmettä pyssyyn lyöden löylyä kiukaalle siihen malliin, että avautuminen on oman MRA-mielenterveyden kannalta välttämätöntä.

Jordan Peterson ja logiikka

Keskustelu Suomessa parhaillaan vierailevan kanadalaisen psykologin ja valmentajagurun Jordan Petersonin ympärillä käy nyt maassamme kuumana. 

Olen käsitellyt Petersonin ajattelua laajemmin toisaalla, mutta haluan mainita vielä lyhyesti yhdestä asiasta, jonka jätin aiemmin  tilan puutteen vuoksi sivuun. 

Järjen käyttö suotavaa

Uutisis tulee kun Suomalaisten syntyvyys heikkoa . Sitten uutisis tulee kuinka lapsiperheillä tiukkaa . Sitten poliitikot teeskentelee puuttuvansa eriarvostoitumiseen . Feikkaavat myötätuntoisen ilmeen naamalleen esiintyessään medioissa. Todellisuudes vain äänien kalastelu mieles ja omia poliittisia rahakkaita jakkaroita silmäl pitäen . Bernerikin autoveron poistol spekuloi mielistellen jne. Sitten uutisis tulee kuinka matkailuautoiksi muutettuihin moni paikkaisiin minibusseihin jne lätkäistään kunnon vero .

Selvien ja Epäselvien Ajatuksien Erot?

Hyvä opetus kirja opettaa lukijaa ajattelemaan loogisesti. Looginen ajattelu vaatii mielen ajatuksien selvitystä. Ajatuksien hallintaa ja tietoa siitä mistä mielen ajatukset saavat mielikuvat ja käsitteet.  Ajatukset, ideat ja käsiteet voivat olla epäselviä, jos ei pidä ajatuksista tarkkaa huolta.

Muutamia lauseita tässä kirjoituksessa * on käänetty kirjasta, McInerny, D.Q.. Being Logical: A Guide to Good Thinking (p. 7). Random House Publishing Group. Kindle Edition.

Uskonto, Koti, ja Isänmaa katsaus

Uskonto Koti ja Isänmaa ovat lakia noudattavia käsitteitä ihmisen älylle, mielelle ja sielulle. Se toimii hyvin ja tuottaa hyvää tulosta ihmiselle joka sitä yhdistelmää noudattaa, se on Jumalan lupaus ihmisen elämälle alusta loppuun.

 Miksi monella Suomalaisella on hajanainen tai vääristynyt mielikuva uskonnosta, kodista ja isänmaasta?

Siihen on mahdollisesti monia syitä, mutta miksi?

Nythän mä sen hokasin

Hieman hämmentyneenä olen seurannut tämän hallituksen taivalta. Se varaa yhdessä kärkihankkeessaan satamiljoonaa euroa ylimääräisen sääntelyn ja byrokratian purkamiseen. Olen ollut käsityksessä, että ylimääräinen byrokratia aiheuttaa ennemmin kuluja maallemme eikä päinvastoin. Näin ollen myös ylimääräisen byrokratian purkamisen pitäisi tuottaa säästöjä menojen sijasta.

Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat ja assosiaatiotahraus

Uuden Suomen blogien kommenteissa virisi jännittävää. Timo Lehtonen esitti kommentissaan (5.9.2015 12:31) puolustusta siitä että homoseksuaalit eivät saisi mennä naimisiin. Ja kommenteissa hän esitti suoraan että "Laki avioliittolain muuttamisesta johtaa perustuslain vastaiseen lakiin!" Tahdon2013 -kampanjan läpimennyt lainmuutosehdotus jonka eduskunta on säätänyt on siis perustuslain vastainen.

Luonnontieteilijälogiikka vs. Oikeustieteilijälogiikka

Elisa sai Markkinaoikeudelta tuomion, jonka mukaan 1,90 euron hinta paperilaskusta on kohtuuton. Mitä teki Elisa? Vastaus: Laski paperilaskunsa hintaa yhden sentin ja se on nyt 1,89 euroa. Tämä oli mahdollista siksi, että Markkinaoikeus ei määritellyt, mitä tarkoittaa käsite ”kohtuullinen”.

Tämä on hyvä esimerkki siitä, mitä eroa otsikon mainitsemilla logiikoilla on; oikeustieteilijälogiikka on negatiivista eli se kertoo, miten jonkin asia ei ole, luonnontieteilijälogiikka taas määrittelee asiat yleispätevästi ja kertoo miten ne ovat.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä