ArvoPelttari

Kaikki blogit puheenaiheesta Osakesijoittaminen

Kotikutoinen warrenbuffett

Työmatkani sattuvat juuri sellaiseen ajankohtaan, että tulee kuunneltua radiosta Yle Puheelta Pörssipäivää. Ohjelmassa on useaan otteeseen ollut vieraita puhumassa, joiden harteille on enemmän tai vähemmän aseteltu gurun viittaa, mitä tulee osakesijoittamiseen. Olen kuullut monenlaista tyyppiä meritoituneesta harrastajasta aina pankkiiriin, naisia sijoittamiseen rohkaisevasta naisasianaisesta taloustieteen tutkijaan. Yksi linja pitää. Se on kannustaminen tutkimaan valitun yhtiön taustoja.

 

Eläkkeesi voisi olla kuusinkertainen ja lapsesi saisivat ison perinnön

Jos saat nyt 3000,- euroa palkkaa, oma osuutesi eläkemaksustasi vähennetään palkastasi ja työnantajasi maksaa eläkevakuutusyhtiölle lisää. Nämä yhteensä tekevät noin 25 % palkastasi, eli noin 750,- euroa kuukaudessa. Jos työskentelet 25-vuotiaasta alkaen 65-vuotiaaksi, eli 40 vuotta, saat eläkettä maksamiesi eläkevakuutusmaksujen perusteella. Mutta kuinka paljon? Lasketaanpa.

Osakesäästötilin säännöt ja verotus

Hallituksen budjettiriihen esitys osakesäästötilistä on herättänyt keskustelua ja kysymyksiä tilin toiminnasta ja verotuksesta.

Eniten kysymyksiä ja keskustelua ovat aiheuttaneet tilin 50 000 euron sijoituskatto sekä veronmaksun viivästyksen aiheuttama vaikutus valtion budjettisuunnitteluun ja kokonaisverokertymään.

Idea pähkinää purtavaksi

Idea pähkinöotä purtavaksi . Kun sijoitus säästötileil muutos vuonna 2020 jotta 50000€ asti verotonta siihen asti kun tilin tyhjentää . Sitten kun miettii esim nesteen osakkeita valtio möi vajaal miljardil eurol hiljakkoin . Ja jatkuvasti kritisoidaan jotta valtion kansaallis omaisuuksia myydään ylikansallisille yhtiöille jne. Niin mitäs jos jokaisel Suomen kansalaisel alle 10 vuotiaalle tuollannen tiliperustettas . Ja esim vaikka 1000€ edestä valtion yhtiöistä nesteen ja outokummun yms osakkeita sinne laitettas . Tiliin vasta esim 18 vuotiaana saisi koskea .

Sijoitussäästötilistä ansiotulosäästötiliin?

Hallitus on nyt aikeissa lanseerata monien sijoittajien pitkään odottaman sijoitussäästötilin, jonka sisällä saa käydä vapaasti kauppaa osakkeilla sekä nostaa osinkoja ilman veroseuraamuksia aina siihen asti, että tililtä nostaa rahoja johonkin muuhun käyttöön. Monelle sijoittajalle esitys näyttää olevan pettymys, mutta toisaalta on moni myös ottanut sen ilolla vastaan. 

Sijoitussäästötili – pilalle vesitetty turhake

Päivän puheenaiheena on ollut kokoomuksen ajama sijoitussäästötili, joka tuoreen päätöksen mukaan mahdollistuu vuodesta 2020 lähtien. Nyt sitten porvarina ja piensijoittajana pitäisi kai hyppiä ilosta, kun omaa eturyhmää on huomioitu.

 

Useimmilla suomalaisilla on nyt riittävästi rahaa

Enemmistöllä suomalaisista on tällä hetkellä rahaa enemmän kuin mitä he tarvitsevat elämiseensä. Lähes kaksi kolmasosaa kertoo sijoittaneensa rahojaan. Suurin sijoitusmuoto näyttäisi olevan käyttötilille säästäminen. Se on toki varmin kohde mutta takuuvarmasti tilille säästämällä saa huonoimman tuoton. Se että tilille säästäminen on ykköskohde kertonee jotakin siitä, että ihmisillä ei kuitenkaan ole riskinottohaluja tai kykyä.

#koskamävoin - ajattelu jyllää Sammon yhtiökokouksessa

Tänään Sampo ottaa yhtiökokouksessaan haltuun piensijoittajien osakkeita 270 miljoonan euron arvosta. Miksi? Koska se voi. 

Olen hämmentynyt siitä, mitä Sampo tekee. Olen hämmentynyt siitä, miten kevyesti asia sivuutetaan julkisessa keskustelussa. Olen hämmentynyt siitä, miten vähän asia kiinnostaa ketään. Olen hämmentynyt siitä, mitä Sammon suurin omistaja, valtion sijoitusyhtiö Solidium sen  vt. toimitusjohtajan suulla kommentoi asiaa (*Sampo ei olisi voinut tehdä enempää’). 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä